Видни плевенчани: 125 години от рождението на Иван Винаров

Знаете ли, че… Идеята пещерата в „Кайлъка“, където навремето хората са събирали овцете си на хладно, да стане ресторант, е именно на Иван Винаров? Или, че на него дължим водоснабдяването на Плевен? Днес се навършват 125 години от рождението на този забележителен плевенчанин. Да си спомним за неговия живот и приноса му за града ни!

Иван Винаров е роден на 24 февруари 1896 г. в Плевен. През 1915 г. е призван в Българската армия. Натрупва значителен военен опит по фронтовете на Първата световна война, в края й е осъден на затвор за участието си във Войнишкото въстание. През 1922 г. бяга от затвора и емигрира в СССР, където става кадрови военен. От 1926 до 1930 г. е военен съветник на Китайската народно-освободителна армия, след което работи като военен разузнавач в Западна Европа, включително и по време на испанската гражданска война. Завършва московската военна академия „Фрунзе“ и през 1941 г. командва полк при отбраната на Москва. През 1944 г. участва в прогонването на германските войски от Балканския полуостров.

След 1944 г. Иван Винаров достига до чин генерал-лейтенант в Българската армия, после известно време е началник на Строителни войски (тогава „Трудова повинност“). През 1949 г. е назначен за зам.-министър (от 1951 г. – министър) на пътищата и строежите, а през 1954 – 1964 г. е началник на Главно управление на пътищата при Министерски съвет. След пенсионирането си се установява в Плевен, където му е предоставена къща в парк „Кайлъка“. След смъртта му тя става музеен кът. През 1990 г. експозицията е закрита. Преди дни Общински съвет – Плевен прие решение да се учреди безвъзмездно право на ползване за фондация „Аз съм Кайлъка” върху къщата на Винаров за срок от 10 години.

От 1958 г. до смъртта си е народен представител от Плевенско. За приноса си към развитието на Плевен е обявен за почетен гражданин.

Иван Винаров умира на 25 юни 1969 г. в София.

 

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини!

Свързани статии

Back to top button