145 години от Плевенската епопея!

145 години от Плевенската епопея! Днес Плевен отдава своята почит към хилядите загинали в славната
Слово на кмета на Община Плевен Георг Спартански

Десети декември е Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

По време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година градът става известен в целия свят с петмесечните боеве, останали в историята като Плевенската епопея. Победата при Плевен на 10 декември 1877 година е повратен момент във войната. След полудневен кръвопролитен бой, при опита й да пробие блокадата, е пленена 43-хилядната турска армия на Осман паша.

Тържествен ритуал се проведе на площад „Възраждане” пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Панихида в памет на героите на Плевенската епопея отслужиха свещеници от храмовете в града. Слово по повод 145 години от историческия 10 декември 1877 год., предопределил победния изход на Руско-турската освободителна война произнесе кметът Георг Спартански. Пред Вечния огън бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България.

В ритуала взеха участие военнослужещи от 12-та авиационна база – Долна Митрополия, ВВВУ „Георги Бенковски“ и Единен център за начална подготовка – Плевен.

Back to top button