21 партии и седем коалиции са регистрирани за парламентарните избори на 14 ноември

21 партии и седем коалиции са регистрирани за участие в парламентарните избори на 14 ноември, съобщиха на брифинг от ЦИК.

Подалите документи са 22 партии и седем коалиции, като само една е получила отказ – „Българско лято“. Причината е непредоставен пълен комплект за документи – не е предоставено удостоверение за банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания.

За президентските избори са регистрирани 12 партии и пет коалиции. В справката не се включват инициативните комитети.

10 партии са се регистрирали само за парламентарните избори, а 12 – и за двата вида избори на 14 ноември.

Това число не е окончателно, тъй като някои от формациите са в условията на неприключила проверка, очаква се проверката на подписките от ГРАО, уточниха от ЦИК. В момента тече регистрацията на инициативните комитети, до момента са подадени документите на два инициативни комитета, все още няма решения за регистрация на инициативни комитети.

На сайта на ЦИК в секцията за избиратели има качена информация за адресите на избирателните секции и броя на избирателите според предварителните избирателни списъци. Прогнозният брой на секциите са 11 643, а по предварителни избирателни списъци броят избиратели са 6 708 189.

В отговор на въпрос за машините за гласуване заместник-председателят на ЦИК Росица Матева обясни, че обществената поръчка, която беше обявена за доставка на 1 600 устройства, е била прекратена, тъй като и двете подадени оферти са надвишавали максималната прогнозна стойност, обявена по поръчката.

Обсъждаме да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на допълнителни устройства, но в момента не сме взели решение дали да бъдат 1 600 устройствата или да закупим малко повече, с оглед обстоятелството, че е възможно да има по-висока избирателна активност, каза тя. Предстои вземане на решение за колко устройства и за каква стойност ще бъде обявена обществена поръчка.

За изясняване на въпросите за прехвърляне на собствеността на софтуера днес предстои среща на представителите на ЦИК със „Сиела норма“.

От ЦИК обявиха също, че от днес започва събирането на заявления от българите, които искат да гласуват извън страната. До часове ще бъде активирана платформата за събиране на заявления от сънародниците ни в чужбина, като срокът е до 19 октомври.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button