Около 400 ентусиасти се подготвят да изминат пеша 24 км от Плевен до село Тотлебен

Очакваме около 400 пешеходци да изминат 24 километра от Плевен до село Тотлебен в шестия поход тази събота, 25 септември. Това съобщи в пресклуба на БТА Емил Гашев, кмет на селото.

Всяка година инициативата, която преминава под мотото „Да слезем от колите и да повървим пеша“, събира все повече почитатели на здравословния начин на живот и на природата, добави той. Започнали със 70 участници, миналата година са били над 350 ентусиасти.

„Харесва ни природата в Дунавската равнина – по пътя виждаме птици и животни, разнообразна растителност, гледките са живописни. Само веднъж се налага да пресечем голям път с автомобили, а след това се движим само по пътеки“, каза Гашев. Според него маршрутът не е тежък, затова се събират много хора на различни възрасти от цялата страна. „Походът е повод да спреш „ровенето“ в телефона и да се заговориш по човешки, очи в очи, с непознатия до теб. Така се случват запознанства, които после продължават през годините. Разходката отморява, хората – млади и стари, се освобождават от всекидневните грижи“, казва Гашев. „Дунавската равнина има много привлекателни кътчета, където са създадени екопътеки. Те са близо до Плевен и не бива да се изпуска възможността през почивните дни да се посещават“, е убеден кметът на Тотлебен.

Сборният пункт в събота е на изхода на Плевен, към Гривица – до Кожухарската чешма, в 8.30 ч. Участниците ще получат предпазни маски, тениски с логото на похода, минерална вода, плодове, шоколади и още продукти за подкрепа. Тръгването е в 9.00 ч., а първите походници ще пристигнат в парка на село Тотлебен, до езерото с червените рибки и водните лилии, около 13.00 ч., уточни Гашев. Ще има веселие и почерпка, каза той. За обратния маршрут е осигурен автобус.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button