4200 са безработните в Плевен

Близо 4200 са безработните в Плевен – наблюдава се намаление в областния град с около 1000 души, в сравнение с началото на пандемията през април 2020 г. Това съобщи Здравко Дафинов – директор на местното Бюро по труда.

Увеличение на броя на хората, останали без работа, е имало през ноември и декември на миналата година, след приключване на селскостопанската година у нас и прибиране на сезонните работници от чужбина, които се регистрират като безработни, поясни той.

Нивото на безработицата в община Плевен е достигнало 6,66 на сто, което е под средното за страната. За областта средното ниво е с около три пункта по-високо от това в областния град. Най-много са новорегистрираните от заведенията за обществено хранене и хотелиерството, както и персонал от затворените търговски комплекси, които са най-засегнати от пандемията, коментира Дафинов. По думите му, за Плевенска област безработицата е много висока, защото освен в посочените сфери на работа, хората са загубили сезонната си заетост.

Равносметката за 2020 г. показва, че в Плевен са започнали работа 4651 души. Те са устроени на първичния пазар на труда от служителите на бюрото, т.е. не по мерките във връзка с ковидпандемията, обясни Здравко Дафинов.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button