784 секции ще бъдат разкрити зад граница за парламентарния вот

784 е точният брой на секциите, които ще бъда разкрити зад граница, съобщиха от Министерството на външните работи. От там са изпратили писмо за корекция до Централната избирателна комисия.

Със 70% е увеличен броят на секциите в чужбина, в сравнение с вота през април.

Заявленията, подадени предварително за вота в чужбина, са по-малко – те са около 65 хиляди и 340, а през април техният брой е около 80 хиляди.

От Министерството на външните работи коригираха и броя на секциите в различните държави.

Най-много секции се откриват във Великобритания – 135, на второ място по брой секции е Германия – 117, а в Турция те ще бъдат 112, вместо не 121, както беше съобщено от ЦИК.

От комисията все още няма обявен брой машини, необходими за вота зад граница, а от Министерството на външните работи отказаха да спекулират по този въпрос. Председателят на работната група към външното ведомство Иван Кондов заяви:

„19 дни преди изборите, а ние все още нямаме решение за машините. Надявахме се това да бъде на 20-ия ден преди изборите, за да имаме сигурността, че ще се справим безпроблемно с доставката на машини“.

Заместник-председателят на работната група към външното министерство Калин Анастасов предупреди, че ако до четвъртък няма решение на ЦИК може да се очаква и проблем с доставките в някои държави.

„Ние не се вълнуваме толкова кога ще ни кажат, а колкото кога ще ни дадат възможност да можем да ги натоварим. По цялата логистична организация, която сме създали, за нас след четвъртък е изключително притеснително“.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button