Агенция ”Афис”: БСП е във възход, ГЕРБ в застой

БСП води пред ГЕРБ, показва последното социологическо проучване на „Афис“, цитирано тази сутрин от Нова тв. Изследването е проведено по инициатива на агенцията и финансирано със собствени средства на „Афис“.

Левицата според него събира 26% от гласовете, а ГЕРБ – 24 на сто. „Това проучване не играе ролята на прогнозата за изборите – уточни в студиото на Нова социологът от „Афис“ Стефан Георгиев. – В ситуация сме, в която динамиката на електоралната нагласа е много засилена особено след президентските избори.“

„БСП е във възходяща позиция, а при ГЕРБ се наблюдава застой. Този възход не е ясно дали ще се запази до деня на изборите”, поясни Георгиев.

Коалициите на РБ и АБВ засега не влизат в парламента

На трето, четвърто и пето място се нареждат съответно „Обединените патриоти“, ДПС и партията на Веселин Марешки – „Воля“.

Под бариерата от 4% засега са „Реформаторски блок – Глас народен“ и „АБВ – Движение 21“.

„Данните от проучването ни показват, че голяма част от гласувалите през 2014 г. за АБВ в момента се връщат към БСП. БСП успява да привлече малка, но все пак не толкова незначителна доза негласуващи”, обясни социологът.

При десните пък механичният сбор на гласовете е малко по-нисък от потенциала, който имаха през 2014 г.

„Едва половината от тези, които са декларирали подкрепата си за Реформаторския блок са склонни да ги подкрепят в момента – каза Стефан Георгиев. – Тоест традиционното дясно е фрагментирано и поради тази причина шансовете за влизане в парламента са по-малки.”

Свързани статии

Back to top button