Постановка на Морфов „Антигона” ще бъде показана в ДКТ Иван Радоев

Очакваната с интерес постановка на Александър Морфов на „Антигона“ ще бъде показана в Плевен на 16 и 17 септември и за тях може да се направи онлайн резервация на места в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“.

«Антигона» на Жан Ануи се върна в европейския репертоар, върна се и в България с дългоочакваната премиера на Александър Морфов, театралното събитие на Плевенския театър. След седемгодишно отсъствие от българска сцена Морфов постави ярко театрален, ансамблов спектакъл, в който се открояват изпълненията на Деян Донков, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Александър Кънев и Ованес Торосян. Цялата трупа работи като единен организъм, за да разкрие механизмите на трагедията, валидни от Античността до наши дни.

Обясним е големият интерес към новата театрална продукция в Плевен, защото режисьорът Александър Морфов се завръща на българска сцена след седемгодишно отсъствие. Новият му спектакъл е ярък и ансамблов. В него се открояват изпълненията на Деян Донков, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Александър Кънев и Ованес Торосян, допълни той.

Спектакълът „Антигона” е включен в инициативата на Плевенския театър и хотел „Ростов” „Пътуващ зрител”, която подкрепя културния туризъм. Много ценители от страната вече си подариха срещи с театралното изкуство, като пътуваха до Плевен, за да видят „Опашката”, „Хамлет” и други заглавия от афиша на театъра.

Веднага след спектакълът „Антигона”, театърът в Плевен ще представи още едно ново заглавие на 2 октомври – „Богът на касапницата” от Ясмина Реза, постановка на Филип Лос (Естония), по сценографията и костюми на Юлияна Лайкова (Русия).

АНТИГОНА
По Жан Ануи
Театрална импровизация
Превод: Христо Мицков и Александър Морфов
Режисьор: Александър Морфов
Сценография: Семьон Пастух, Тита Димова-Вантек
Пластика: Андреа Гаврилиу (Румъния)
Звук и асистент режисьор : Душанка Белада(Черна гора)
Асистенти: Денис Симеонов и Рени Врангова
Дизайнер: Николай Димитров -NAD
Асистент сценография и костюми: Габриела Дукова
Музиканти: Борислав Ковачев и Александър Колев
Действащи лица и изпълнители:
Антигона:: Милена Ерменкова
Креон: Деян Донков
Исмена: Надя Керанова
Хемон: Александър Кънев
Йокаста: Нина Илиев – Петкова/ Ива Николова
Евредика: Ива Николова/Нина Илиева-Петкова
Първи секретар на Креон: Адриан Филипов/Михаил Михайлов
Корифей на хора:: Ованес Торосян
Полиник: Асен Данков
Етеокъл: Васил Витанов
Едип Цар: Сергей Константинов
Стражари:: Антъни Пенев, Васил Витанов, Валентин Василев
Помощник на секретаря: Иван Александър – Дойчев
Момичетата в двореца на Креон: Бориса Сарафова, Диана Ханджиева, Елица Анева, Йоана Кирчева, Маргарита Костова, Мария Йорданова, Марияна Петрова
Хор на гражданите в Тива: Адриан Филипов, Михаил Михайлов, Васил Витанов, Антъни Пенев, Асен Данков, Валентин Василев, Диана Ханджиева, Елица Анева, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Маргарита Кжстжво, Мария Йорданова, Мариян Стефанов, Марияна Петрова, Бориса Сарафова, Сергей Константинов, Цветелина Илиева, Йоанна Торосян
Корифей на оркестъра: Ованес Торосян
Делфийският оракул: Йоана Кирчева Използвани са идеи и фрагменти от текстове на Софокъл, Рой Хен и Александър Морфов.

Back to top button