Археолози от музея в Плевен осъществиха летни експедиции на територията на общините Червен бряг и Никопол

Специалисти от Регионалния исторически музей /РИМ/ в Плевен осъществиха летни експедиции на територията на общините Червен бряг и Никопол. Това съобщиха за БТА от културния институт.

В периода 15 – 28 август са обходени исторически места в землищата на селата Лепица, Сухаче, Горник, Реселец, Бресте, Чомаковци и град Червен бряг. Събраният материал ще спомогне за планиране на бъдещи археологически проучвания. Проверено е състоянието на познати археологически обекти, направено е проучване на нови. Подписан е договор на РИМ с Общината за съвместна дейност.

Приоритет са селища, разположени от двете страни по течението на река Искър и нейни притоци. Акцентът е насочен към 20 вече регистрирани обекти. Идеята е да се насочат издирвания и на нови, по сведения на информатори и теренни дневници от археологически експедиции в района, проведени през 70-те и 80-те години на ХХ век. Новорегистрираните са девет – два от праисторията и седем – антични.

От музея допълват, че „след 30-годишно прекъсване са възстановени археологическите разкопки и спасителни проучвания на Никополската крепост – последната средновековна българска столица“.

По инициатива на Община Никопол са започнати дейности от специалистите на музея в Плевен Венко Иванов, Владимир Найденов, Тинка Кръстева. Участвали са също Серхан Середжебов – студент по археология, и доброволци – студенти, ученици, служители на община Никопол.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button