Плевенската артшкола „Колорит“ е отличена с осем награди от международен конкурс в Италия

Плевенската артшкола „Колорит“ е отличена с осем награди от международен конкурс в Италия. Това съобщи за БТА художничката Майя Ананиева, ръководител на школата.

Тя уточни, че творческото състезание, наречено „Моята българска бродирана риза“, се е състояло в Рим. То е организирано от Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, съвместно с Българско Училище „АзБуки“ в Рим и Колеферо, Италия, добави Ананиева. Целта е да се популяризира българската култура чрез красотата на българската шевица, избродирана върху българската женска и мъжка риза. Конкурсът е адресиран към деца от целия свят, които харесват красотата на българската бродирана риза и българската шевица.

Международното жури на конкурса е присъдило за плевенчани следните отличия – втора награда на Диана Бозова /10г./ за творбата „Красива българска бродирана риза“, с награда за „дизайн“ са отличени Патрисия Василева /7г./, Елица Иванова /9г./, Емануела Кунова /10г./ и Виктория Илиева /15г./, за „дамски костюм“ е присъдена на Лилия Янкова /11 г./ и Диляна Андонова /11г./. Ръководителят на школата Майя Ананиева е отличена със специален диплом.

Наградените творби на децата от Плевен ще бъдат показани заедно с всички най-добри творби от конкурса на изложби в Рим и Колеферо.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button