Бачковският манастир вече е с нов игумен

Величкият епископ Сионий поема светата обител. Бачковският манастир си има нов игумен – Величкият епископ Сионий. Той поема официално светата обител от днес с празнична литургия. Бачковският манастир е вторият по големина и значимост у нас.

Величкият епископ Сионий оглавява и Троянската света обител. Церемонията по въдворяване в длъжност на новия игумен води старозагорският митрополит Киприан. Решението да бъде сменен досегашният игумен на Бачковската обител архимандрит Самуил беше взето в сряда.

Официален мотив за тази рокада не беше посочен, но свещениците твърдят, че причината за тази смяна е финансовият колапс, в който е изпаднал вторият по големина манастир у нас. Според свещеници Светият синод недоумявал как един такъв голям манастир като този, който разполага с огромно стопанство, имоти, земи и гори, няма финансови средства, с които да се издържа.

„Реставрацията на храма остава моя задача, защото храмът е сърцето на всяка една обител и реставрацията е от изключителна важност за молитвения дух на братството и за радост и утеха на честните поклонници. Служението на една е свързано с безбройни дейности, защото тези свети обители са велико като строителство, като историческо наследство“, каза игумен Сионий пред камерата на „Събуди се“.

Досегашният игумен на Бачковската света обител архимандрит Самуил заяви, че е огорчен, но отказа да коментира какъв е мотивът за смяната му. Той ще се върне във Видин, откъдето и дойде. Архимандрит Самуил управляваше Бачковският манастир година и три месеца.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button