Балетната премиера „Грамофонът“ с успех в Плевен

Под диригентството на младия Георги Милтиядов Плевенската филхармония представи с успех балетната премиера „Грамофонът“, в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

Продукцията е съвместна с балета на читалището и е създадена по хореография на Маня Николова. Корепетитор на трупата е Валя Козовска, а концертмайстор на оркестъра – Надежда Дабова. Най-старата читалищна балетна школа у нас – тази на читалище „Съгласие“ в Плевен, показа продукция, което заслужава да достигне до хиляди деца и техните родители.

Маестро Георги Милтиядов сподели, че премиерата на балета е начало за него за подобни проекти. Той възнамерява и в бъдеще да представя балетното изкуство с музика на живо. В България това се прави все по-рядко, а е много нужно, защото въздействието е по-силно отколкото, когато музикалният съпровод е на запис, коментира музикантът. Снощи прозвучаха 13 музикални пиеси, които бяха оркестрирани от Георги Милтиядов. Програмата предизвика дълги аплаузи от многобройните зрители. Изпълнени бяха музика от Джон Уилямс от прочутия филм „Списъкът на Шиндлер“, известни теми от легендарни филми на Чарли Чаплин като „Танцът на хлебчетата“ и „Модерни времена“, обичани от меломаните „Шостакович валс“ и „Радецки марш“ на Йохан Щраус – баща. Българският акцент бе ръченица от Петко Стайнов от сюитата „Тракийски танци“.

Заради корона кризата преди спектакъла в читалището бе организиран медицински пункт за извършване на бързи безплатни антигенни тестове за зрители, които искат да влязат в салона, а нямат зелен сертификат. Вече са планирани поредица от спектакли на „Грамофонът“.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button