Българинът е свикнал или да живее в криза, или в спомен за криза, или да очаква криза, заяви в Плевен проф. Иван Илчев

Българинът е свикнал или да живее в криза, или в спомен за криза, или да очаква криза. Това каза днес в Плевен чл.-кор.проф.д.и.н. Иван Илчев при откриването на научната конференция „Кризите като катарзис“.
Форумът се организира от Регионалния историческия музей /РИМ/ в Плевен, съвместно с Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Пред БТА проф.Илчев заяви, че ковид кризата не е нов тип за човечеството. Той посочи, че хората вече са се сблъсквали с по-мощни здравни кризи като чумната епидемия от 13-и век или холерната от 19-и век.
„Кризите са занимавали историци, политолози и културолози от 18-и век насам, това не е нова тема“, подчерта ученият. Той добави, че резултатът от кризите е различен според ситуацията. Някои завършват с крах както войната, която води Парагвай със своите съседи, или Втората световна война за Германия и Япония. „Понякога от кризите се излиза така както след Втората световна война канцлерът Ерхард успява за 4-5 години да превърне Германия в най-проспериращата страна в Европа“, каза още проф. Илчев.

Сред гостите на откриването на конференцията бяха зам.-областният управител Иван Петков и кметът Георг Спартански. „В момента имаме рядкото съчетание на всички видове кризи. Най-популярното е да кажем, че сме в здравна криза, но тя не е единствена – имаме икономическа, финансова, политическа, емигрантска и дори морална криза на обществото“, посочи кметът.

Научният форум, който ще продължи и утре, включва дискусия за политически, социални и стопански кризи, за културните измерения на екстремните ситуации в историята. Участие ще вземат млади и на утвърдени учени, които ще изразят своите гледни точки по поставената тема.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button