Българската православна църква почете Рождеството на Пресвета Богородица

Българската православна църква  на 8 септемврипочита църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. Денят е известен и като Малка Богородица и е един от 12-те най-големи християнски празници. Божията майка е почитана като пазителка на християнското семейство и дома, както и като покровителка на родилките и децата.
Тетевенци отбелязаха празника с водосвет на оброчния камък в началото на града.Българската православна църква почете Рождеството на Пресвета Богородица

Присъстващите, сред които бяха кметът на града – д-р Мадлена Бояджиева и председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, запалиха свещи и се помолиха, а отец Борис отслужи литургия за здраве и благоденствие.
В края на литургията г-жа Теменужка Ножарова изнесе интересни факти около празника, както и върху историята и изграждането на оброчните камъни на Св. свщмчк Харалампий Чудотворец и Пресвета Богородица.
Легендата разказва, че родителите на Светата дева – Йоаким и Анна, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Йоаким бил от царски род – рода на Давид, а Анна – от свещеническия род на Аарон. Бог чул горещите им молби за дете и чрез Архангел Гавриил възвестил, че ще им се роди дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.Българската православна църква почете Рождеството на Пресвета Богородица

Back to top button