Безработицата се запазва на ниво под средното за страната в община Плевен

В община Плевен безработицата се запазва на по-ниско от средното за страната ниво. Това коментира пред БТА Здравко Дафинов, директор на Дирекция „Бюро по труда“ в Плевен.

Безработицата в общината е 4,68 процента, а за страната – 4,73 на сто.

Според последните данни незаетите в общината са 2940. Около една трета от тях са продължително безработни, т.е. с регистрация на бюрото по труда за повече от година.

Заявените работни места от работодатели към момента са над 350. Търсят се сладкари, работници за шивашкото производство, шофьори на камиони и други. Обявите за работа са 30.

Продължава приемът на документи по актуалните мерки, които имат за цел да подпомогнат бизнеса в условията на ковид кризата. Това са „Заетост за теб“ и по-новата „Запази ме +“, насочена към работещи в сектори като туризъм, ресторантьорство и други.

От нея могат да се възползват работодатели, които са пуснали персонала си в неплатен отпуск. „В момента се приемат документи за септември и октомври. Повечето работодатели не са запознати с тази мярка и сега получаваме много запитвания за ноември, като документите ще трябва да се подават през декември“, уточни Дафинов.

Източник:
bta.bg
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button