На Богоявление, смелчаци от община Левски отново ще вадят кръста от река Осъм

На Богоявление, смелчаци от община Левски отново ще вадят кръста от река Осъм. Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар.

По традиция празникът ще започне с Божествена литургия и Богоявленски водосвет в църквата ,,Св. Параскева Петка” в 8,30 ч. на 6-ти януари, съобщава Община Левски и кани жителите на общината.

В 11,00 ч. шествието, водено от престоятеля на всички православни храмове в района, Отец Георги Калчев, ще се отправи към моста на река Осъм, до с. Козар Белене, за извършване на ритуала по хвърлянето на кръста.

След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик Водосвет.
Според православния календар, празникът Йордановден – Богоявление на 6 януари ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.Вярва се, че този който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Източник:
община Левски
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button