Богоявленски водосвет на бойните знамена

На 6 януари пред символа на Плевен – Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ се състоя традиционният велик Богоявленски водосвет на бойните знамена.

Свещеници от плевенските храмове след молитвата „За успех на народа“ осветиха бойните знамена на ВВВУ „Георги Бенковски“, Единния център за начална подготовка, 12-та Военновъздушна учебна база, Областната организация на съюза на запасните офицери от запаса и резерва, Асоциацията на сухопътни войски, Дружество „Военноинвалид“, клуб „Традиция“, младите възрожденци и гвардейци от иновативно НУ „Христо Ботев“, ОУ „д-р Петър Берон“.

„Знамето е един от най-важните символи на националното единство, свързано с паметта на хилядите воини, дали живота си за родината. В мирно време знамето продължава да е много важен знак за войнската чест и доблест.

Богоявление е един от най-древните християнски празници, който се празнува на Йордановден. Тази година днешният ден е по-специален, защото отбелязваме и 175-та годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев“, се казва в поздравителния адрес на Областния управител на Област Плевен Иван Петков до Бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“.

В него губернаторът отправя следния призив: „Продължавайте да съхранявате традиционните войнски ценности и добродетели като патриотизъм и отговорност, всеотдайност и храброст, които днес са ни необходими!“

За да сведат глава пред бойните знамена, пред честта и славата на България и вземат участие в Богоявленския водосвет пред Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ бяха дошли: Областният управител на Област Плевен Иван Петков, кметът на Плевен Георг Спартански, заместник кметът на Община Долна Митрополия Георги Йончев, Мартин Митев – председател на Общински съвет в Плевен, Петър Петров – председател на Общински съвет в Долна Митрополия, старши комисар Веселин Вътов – директор на ОДМВР Плевен, командири на военни формирования, граждани.

☛ –Плевен почете 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев

Back to top button