БСП получи и върна третия мандат за съставяне на кабинет, на 11 юли отново ще гласуваме

Президентът Румен Радев връчи на третата политическа сила БСП мандат за съставяне на проектокабинет. Социалистите го върнаха веднага, както бяха обявили, че ще направят още през изминалата седмица. По този начин отиваме на предсрочни избори, които ще се проведат на 11 юли.

,,Нашето желание бе да има правителство, да се приемат социални и икономически мерки, да се подготви Планът за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за управлението на ПП ГЕРБ“, посочи пред държавния глава Корнелия Нинова. Лидерът на социалистите припомни, че от БСП са подали ръка на „Има такъв народ“, но тя не е била поета. ,,Предвид политическата ситуация нямаме обективна възможност да съставим правителство“, заяви Нинова.

Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно програмно правителство, защото България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи. Призовавам всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяване на дипломатичните институции, върховенството на закона, борбата срещу пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността. Трябва да се действа отговорно, за да избегнем хаоса на предстоящите избори, сподели от своя страна президентът Радев.

По думите му затова и неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори.

Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на нови избори. България обаче може да изпадне в политическа и конституционна криза, ако и тогава не бъде съставено правителство, допълни държавният глава и обяви, че следващата седмица ще бъде разпуснато Народното събрание и назначено служебно правителство.

,,Съставянето на един служебен кабинет изисква уважавани експерти, които да бъдат, независимо от своите политически пристрастия, обединени от важна цел – провеждането на честни избори и управление на страната в трудни времена. Още повече, че предстои да потушаваме последствията от здравната и политическата криза. Имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата. Ще обсъдим и тези въпроси“, добави още Радев.

Източник:
novini.bg
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button