Честит 3 март, българи!

Отбелязваме 143 години от Освобождението на България

Днес отбелязваме 143 години от Освобождението на България. Екипът на Плевен Нюз поздравява всички българи с националния ни празник, като пожелава на сънародниците ни винаги да се гордеят от това, че са българи.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Плевен отпразнува този специален ден с официално тържество на площад „Възраждане“ точно в 12:00 часа. Въпреки пандемията, хиляди плевенчани бяха на площада, за да почетат подвига на всички велики българи, допринесли за нашата свобода. Обстановката беше тържествена, като слънчевото време допринесе за това. Малки и големи гордо развяваха българското знаме и с интерес наблюдаваха празничната програма. Многобройни цветя и венци украсиха Мавзолея „Св. Георги Победоносец“.

Честване имаше и на Панорамата, като днес тя работи с вход свободен от 9:00 до 17:00 часа, при спазване на противоепидемичните мерки. Гостите ще имат възможност да разгледат във фоайето най-добрите рисунки от националния конкурс „Освобождението“.

 

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button