Честит 3 март, Плевен!

Честит 3 март, Плевен! Днес отбелязваме 144 години от Освобождението на България. Екипът на Плевен Нюз поздравява всички българи с националния ни празник, като пожелава на сънародниците ни винаги да се гордеят от това, че са българи.

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Плевен отпразнува този специален ден с официално тържество на площад „Възраждане“ в 11:00 часа. Въпреки пандемията, хиляди плевенчани бяха на площада, за да почетат подвига на всички велики българи, допринесли за нашата свобода. Обстановката беше тържествена, като слънчевото време допринесе за това. Малки и големи гордо развяваха българското знаме и с интерес наблюдаваха празничната програма. Многобройни цветя и венци украсиха Мавзолея „Св. Георги Победоносец“.

Слово на кмета на Община Плевен Георг Спартански:
„Днес, застанали пред този паметник-костница „Св. Георги Победоносец“, където са костите на всички загинали в сраженията воини от руската имперска армия, ние нямаме право да ги делим. Ние нямаме право да повдигаме костите на загиналите. Независимо, че на 400-500 километра от другата страна на Черно море, в момента се води братоубийствена война. Ние нямаме право да обвиняваме народите. Няма лоши народи. За нас руснаци и украинци не са врагове. Може да има лоши управници, но никога няма лоши народи.
Аз виждам бъдещия ден на България в нашите обединени усилия, така както ни завещаваха българските революционери. Вярвам, че като народ можем да го постигнем.“

Честване имаше и на Панорамата, като днес тя работи с вход свободен от 9:00 до 17:00 часа, при спазване на противоепидемичните мерки.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button