Честита Баба Марта!

Честитим на всички „Баба Марта“ с пожелания за здраве, припомняйки любопитни факти, отнасящи се до този чудесен и уникален български пролетен празник! Да сме здрави, силни и щастливи.

1 март, както и целият месец след него, е свързан с множество поверия и обичаи. Месец март е предвестник на пролетта. Мартениците се носят се за здраве и против уроки. Червеният цвят предпазва от уроки, белият носи здраве и щастие. Носят се, докато видиш първия щъркел, първото цъфнало дърво или до настъпването на пролетта. В някои краища я вързват на плодоносно дръвче или я хвърлят в река за да им върви по вода.

За поредна година центъра на Плевен е обсипан с красиви мартеници, което допълнително придава настроение на хората. Общината традиционно краси огромна мартеница, с която се снимат малки и големи.

Да помним, че сме българи – където и по света да се намираме.

С пожелание за прекарване на чудесен ден и повече усмивки!

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button