Държавните институции се обединяват за превенция на агресията в училище

Държавните институции се обединяват за превенция на агресията в училище. Министерството на образованието и науката инициира между институциите създаването на механизъм за превенция на агресията в училищата.

В него трябва де се включат основно три типа дейности, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на среща с представители на министерствата на здравеопазването, труда и социалната политика, правосъдието, външните работи, на Агенцията за социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Националното сдружение на общините и институцията на омбудсмана.

По думите на проф. Денков мерките за превенция обхващат осигуряването на психолози и педагогически съветници в училищата, които да идентифицират децата в риск от агресия и насилие. Той беше категоричен, че сред мерките трябва да залегне разработването на план за работа с учителите, както и осигуряване на обучения за реакция при кризисни ситуации.

Сред пътищата за дългосрочно и устойчиво предотвратяване на агресията в училище са разнообразните извънкласни дейности, подчерта министърът. Спортът, изкуството, доброволческите инициативи са начин за насочване на енергията в положителна посока, който трябва да бъде използван пълноценно, подчерта проф. Денков. В момента ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ осигурява финансиране за извънкласна работа. МОН ще търси начин за устойчивост на вече съществуващите инициативи, както и за разширяване на обхвата, така че да се включат всички ученици.

Агенцията за социално подпомагане ще изготви кратки описания на предлаганите в страната социални услуги. Те ще бъдат предоставени на директорите на училищата с обяснение как могат да се възползват от тях.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button