Депутати осъдиха от трибуната на парламента проявите на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

Депутати осъдиха в парламента проявите на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. Поискани бяха и оставки на двамата вътрешни министри от правителството на „Борисов 3“ – Младен Маринов и Христо Терзийски.

Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“ заяви, че днес българският парламент е свършил работата на българската прокуратура. По думите му от дебата в зала са станали видни ясни доказателства, че в българската полиция има „садисти“, а това означавало, че няма никакъв филтър към назначаването на хора в полицията.

Тошко Йорданов призова двамата вътрешни министри в правителството на „Борисов 3“ – Младен Маринов и Христо Терзийски да подадат оставка. Той посочи, че който не изпитва чувство на емпатия е социопат и каза, че двама от тези социопати са в тази зала, визирайки двамата вътрешни министри.
Вие, като партия може да ги отстраните, те ако имаха някакви морални устои, щяха сами да се махнат, каза Йорданов, обръщайки се към колегите си от ГЕРБ.

Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС посочи, че от Движението категорично осъждат това, което се е случило. Цонев заяви, че бруталността на властта в България има корени и традиции и визира тоталитарното минало на България. „Полицейското насилие и полицейщината имат традиции в тази държава“, посочи Цонев, след което допълни, че полицейщината в тази зала, е използвана винаги в ущърб на хората и на честните полицаи.

Смятам, че дължим голямо извинение на всички български граждани. Дължим огромно извинение на всички деца и техните семейства. Дължим извинение и на тези, които пострадаха и от протестиращи, които нямаха мирни цели, каза Цонев.

Насилието в тази страна трябва да спре и всички трябва да положат усилие, призова Радомир Чолаков от ПГ ГЕРБ-СДС. По думите му, миналата година насилието е било провокирано.

На нас ще ни трябва отговорно правителство, което да управлява включително и както вие смятате, че трябва да бъде управлявано МВР, което ще пази гражданите срещу външни и вътрешни заплахи, настоя той. И напомни, че се задава мигрантска вълна.

Според Чолаков днешната дискусия е поредният опит, при който върху ГЕРБ трябва да се „излее една кофа“, разменени реплики, които минират диалога и това е целта.

Съжаляваме за случилото се, заради тези полицаи, а не защото ние като политическа сила имаме някаква вина за това. По думите му, от дискусията е станало ясно, че миналата година е настъпил момент, в който протестите са станали не мирни и това е провокирало служителите на реда да превишат правомощията си, което от ГЕРБ не одобряват. Чолаков отбеляза, че са нужни законодателни промени, но това не може да стане в сегашното Народно събрание, защото то няма политическа воля да работи.

Не можахте да кажете на младите хора, че съжалявате, че ги пребиха, хвърлете си оставките сега и запазете вашето достойнство и това на партията, която представлявате, обърна се от трибуната Антоанета Цонева от ПГ „Демократична България“ към бившите вътрешни министри и настоящи депутати от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски. Искате да повярваме, че Борисов, Маринов, Терзийски, не сте виждали този запис, че можете да ни излъжете тук групово, вие сте виждали и прикривали този запис – излезте отпред и кажете „извинявай“, „оставка“, продължи тя.

По думите й, тези зверства са били прикрити от полицията, а полицията – от прокуратурата.

Установихме днес, че прокуратурата е „прогледнала“ за зверството едва след като в петък записът обиколи медиите. Няма категория за начина, по който Гешев/Иван/ се отнася към това зверство, заяви Цонева. Затова той трябва да представи доклад за системните проблеми при проява на полицейско насилие.

Цонева изтъкна, че младите хора, които бяха бити миналата година и днес на балкона на НС,са си тръгнали вероятно неудовлетворени от това, което тази зала прави.

Арман Бабикян от името на ПГ „Изправи се БГ!Ние идваме!“ постави на трибуната полицейски ботуш в началото на изказването си. Злото е сторено, но ще направим два пъти по-голямо зло, ако замълчим и оставим нещата да отминат.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button