Сирни Заговезни е!

Днес празнуваме Сирни Заговезни.

Празникът е свързан с различни ритуали и традиции – кукерство, ората копата, оруглюване, оратници, хамкане. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си и да изпълнят с мир и любов сърцата си. На Сирни Заговезни по-младите искат прошка от по-старите с думите „Прости!“, а отговорът е „Простено!“. Празникът се пада винаги 7 седмици преди Великден и се празнува една седмица.

Обичаят Кукерство символизира заминаването на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на топлите дни. В обичая могат да участват само мъже, ергени. Основните действащи лица са Момък (дядо), Невеста (баба), Цар и останалите кукери. Събират се в центъра на селото, откъдето тръгват да обикалят къщите с наричания за плодородие и здраве. Домакините даряват „гостите” с вино, храна, а те целуват ръка на стопанина.

Изработването на кукерските маски е своеобразно изкуство. Повечето от тях са с дървена конструкция. Върху маската се залепят разноцветни конци, парченца платове, огледала и други елементи. Маската трябва да е грозна и страшна, за да се „изплаши” злото. Най-древните маски са във вид на овен, козел и бик. Някои маски са с две лица. От едната страна лицето е добродушно – чип нос, усмихнато лице. От другата страна носът е голям и гърбав, а лицето зловещо. Така се показват доброто и злото, които паралелно съществуват в света.

Палят се много огноьове и факли, за да се прогони зимата и злото.

На трапезата се слагат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни – последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя.

Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието, като у нас е разпространен  в някои краища. След приключване на празничната вечеря, идва ред на Хамкане с халва или яйце. Те се връзват на дълъг конец и децата трябва да хванат с уста, без да използват ръце. Допирането със зъби до яйцето е добър знак, защото означава, че ще се радвате на много здраве през предстоящата година.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button