Донка Михайлова: Призовавам да стоим здраво стъпили на земята!

Днес се проведе 49-ят конгрес на БСП зала 3 на НДК в София. „Визия за България“ бе представен от Драгомир Стойнев, Деница Златева, д-р Десислав Тасков, Донка Михайлова и др., Тя беше приета единодушно.

Дълго прокламирания проект „Визия за България“ ще бъде в основата на предизборните речи за европейските избори през месец май.

Донка Михайлова, член на Националния Съвет на БСП, зам.председател на Националното сдружение на Общините в България, и кмет  на град Троян с голяма емоция  говори за българските общини и за гражданите на България темите за фискалната децентрализация и за регионалното развитие са особено важни.

„Защото на нас, на българските кметове ни омръзна да работим за създаване на работни места, на доходи, на жизнена среда на хора, чийто данъци отиват в държавния бюджет. И после незнайно кой, по неясни правила разпределя парите от тези данъци за други общини и за други хора.

От 2007 г. насам с предоставянето на права на Общинските съвети сами да определят размера на местните данъци и такси в определени граници процесът боксува.

Резултатът е – Задълбочаване на регионалните различия.“, каза Михайлова

Тя още подчерта, че Проектът „Визия за България“  търси решения за развитие фискалната децентрализация въз основата на принципите за местното самоуправление и за субсидиарност.

БСП предлагат за да се гарантира успеха на фискалната децентрализация:

– повече права на общините сами да управляват ресурсите на територията си и да реализират приходи от тях;

– преминаване към програмно бюджетиране на местно ниво, за по-голяма ефективност и прозрачност на местните финанси;

-подобряване на ефективността и прозрачността на финансите и управлението на общинските предприятия и общинската собственост;

Тук Донка Михайлова сподели троянския опит като каза:

„Аз дълбоко вярвам в това, че общинските фирми и предприятия могат да подобрят значително и качеството на услугите и общинските финанси. В Община Троян всички комунални дейности се извършват от фирми и предприятия, в които Общината, разбирайте гражданите са 100% собственик. Те работят качествено, печелят и знам, че това работи.“

И последният, но не маловажен фактор:

-териториално-административна реформа, която да гарантира дългосрочна устойчивост на териториалното устройство

Karta severozapdГрадоначалничката на китния град Троян също говори за приоритета в Регионалното развитие, а именно ПОДКРЕПА ЗА ИЗОСТАНАЛИТЕ РАЙОНИ В СТРАНАТА, целева политика за развитие на Северозопaдна България и поречието на Дунав, Родопите и планинските и гранични райони в Югозападна България, Странджа Сакар и Старопланински-Средногорските райони. В тези райони  има 148 общини,с 29,2% от населението на страната, живеещо върху 53,6% от територията.

Социалистите предлагат да се работи за сближаване на регионите чрез Национален фонд. Целта е да се осигури финансиране за онези области, които могат да доведат до преодоляване на изоставането, създаване на работни места, развитие на човешкия ресурс, задържане на млади хора, трансгранично сътрудничество. Това може да се постигне чрез бизнес паркове, регионални туристически продукти, жилищни програми за млади квалифицирани кадри, студентски стипендии срещу завръщане в района, каза още зам.председателя на НСОРБ . А източникът за финансиране да бъдат държавния бюджет и европейски фондове

Като една от  иновативните идеи на Визията са ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ГРАДОВЕ.  Това са градове, изградени на основата на ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ. Нека пропомним,че вече почти всички общини  комуникират  по интернет. Идеята  на най-старата партия в България е да бъдат развити в страната четири града с население до 70000 жители, които да бъдат изцяло дигитализирани и да послужат за модели за бъдещо развитие на българските градове

За финални думи на изказването си Донка Михйалова призова нейните съпартийци да не летят с Ф16(както кметове от ГЕРБ), а да стоят „здраво стъпили на земята, при гражданите на нашата страна и на нашите общини. В решаването на тежките проблеми на нелекия им живот. И най-после да започнем да  преодоляваме заедно с тях проблемите и да им дадем перспектива. Хората на България имат нужда от това.“, завърши кмета на Троян

Тук ще чуете цялото изказване на Донка Михайлова днес по време на 49-ят конгрес на БСП

Други приоритетите   на Визията, които бяха представени  са : европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж. Единен съюз, който обаче уважава суверенитета на отделните държави, финансова рамка на сближаването и на реалната икономика, силна кохезионна политика за отделните региони и след 2020 година. Социалистите ще агитират за устойчива миграционна политика, основана на солидарност и уважение към националните приоритети.

Също така така БСП се обявиха за алтернатива на неолибералния икономически модел и балансирана на интересите на отделните държави.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button