Елате на приключение с теснолинейката

Истинско пътешествие е пътуването с единствената теснолинейка в България. Железопътната линия преминава край невероятни природни красоти в планините Родопа и Пирин, както и покрай най-любимите курортни градчета Банско, Разлог, Велинград. Преходът с влака е предпочитана  туристическа атракция, а спиращите дъха гледки оставят  незабравими спомени у всеки пътник. Уникалната жп линия е призната за една от най-красивите в света.

Маршрутът на теснолинейката е между гарите Септември и Добринище, което се равнява на разстояние с дължина от близо 125 километра. Жп композицията минава през живописното дефиле на Чепинската река, откъдето се насочва към Аврамовата седловина, за да свърже Горнотракийската низина с труднодостъпни райони в Родопа, Рила и Пирин.

Вълнуващото пътуването от началната до последната гара е с продължителност пет часа. Максималната скорост, с която се движи машината, е 25 км/час поради разнообразието на терена. Часовете в теснолинейката до Добринище преминават почти неусетно на фона на красивите картини навън, редуването на мостове, тунели, гъсти гори и сгушени в планината къщи.

най-високата жп линия на Балканите

Не е за пропускане възможността за подобно приключение по най-високата жп линия на Балканите. Тка ще може да видите Банско и Разлог, ще минете през мястото, където се събират трите емблематични български планини Рила, Пирин и Родопите.

Може да се насладите на запомнящата се Разложка котловина и изкачването по дефилето на река Места, откъдето пък композицията се отправя към град Белица. Само на 12 км от населеното място е Паркът на танцуващите мечки. Това е единственото място в страната, обособено за отглеждане на кафяви мечки в напълно естествена среда. По пътя на теснолинейката следват Юруково и Якоруда, за да стигнете до гара Аврамово.

Това е най-високопланинската жп спирка на Балканския полуостров, тъй като гарата е разположена на височина от 1276 метра. Трасето в района е запомнящо се с 16-те тунела с обща дължина от 2500 метра. В този участък се преодолява надморска височина от 224 метра.

След почти десет метрово спускане по жп линията композицията се отправя към следващата точка в маршрута си – гара Света Петка. Оттам нататък също следват невероятни природни забележителности, тунели и мостове, за да се отправите към родната спа столица – град Велинград, преди да достигнете до крайната гара Септември.

гара Септември

Всички населени места по пътя на теснолинейката са магнит за туристите със своите природни, културни и исторически забележителности. Достигането до тях с композицията е още по-голямо приключение.

Любопитни факти за теснолинейката

Не е случайно, че много хора наричат жп композицията “Алпийската теснолинейка”. Причината е планинския терен, през който се преминава и разнообразието на релефа.

Друг интересен факт е, че разстоянието между релсите е само 760 мм. Докато при стандартните влакове то е 1435 мм. Именно поради малкото междурелсие се е появило наименованието “теснолинейка”.

12 гари и 13 спирки е точният брой на местата, където спира влака между Добринище и Септември. Тунелите по целия път пък са 35 на брой. Тяхната дължина достига общо 2858 километра.

Между гара Аврамово и спирката Света Петка теснолинейката сменя осем пъти посоката си, заради планинското трасе. Оттам този участък от пътуването е известен, като “осморката”. “Шестици” пък е наименованието на две спираловидни спускания след Аврамово.

Връзката между отделните вагони представлява дървени мостчета. Така че, ако искате да преминете от един вагон в друг, ще трябва да излезете на открито.

парен локомотив

По празниците БДЖ пуска т.нар. парен локомотив. Атракцията наистина е голяма и много често туристически групи специално се организират за приключението с теснолинейката. От 2004 година насам възстановеният локомотив, който е бил пуснат в експлоатация още през 1949 година, изпълнява специалните пътувания.

На гарите Цепина и Долене може да се разгледа и музея на теснолинейката.

Красива природа

Красива природа, чист въздух, спокойствие, забележителни населени места и много положителни емоции – всичко това е гарантирано, ако предприемете необичайното пътешествие с теснолинейката.

Back to top button