Сигнали за фалшиви български сертификати за ваксинация съобщава гръцка телевизия

Репортаж на гръцката държавна телевизия ЕРТ разказа за начина, по който действат предполагаеми български измамници, които продават на гръцкия пазар сертификати за ваксинация срещу КОВИД-19 от България.

Журналистката от телевизията Ния Авдели е разговаряла с предполагаемия представител на престъпната група в Гърция, който потвърждава пред камерата на ЕРТ слуховете, че срещу 300 евро желаещите могат да се сдобият с ваксинационен сертификат от България, без да се ваксинират. Твърди се, че клиентите на измамата идват предимно от Северна Гърция.

Административният съд в София е отхвърлил над 30 жалби срещу ковид мерките.

В репортажа се казва, че България чупи всички отрицателни рекорди по смъртност в Европейския съюз и регистрира четирицифрен брой случаи на КОВИД-19 дневно. Все повече стават и обвиненията, че лични лекари издават сертификати, без да поставят ваксините.

Припомня се, че в България ваксинациите се извършват от семейните лекари извън контролирана среда, т.е. насаме с пациента, за разлика от ваксинационните центрове, където това се прави в присъствието на 6-7 души. Това изглежда, че дава възможност за развиване на търговия и пласиране на сертификати без действителна ваксинация, коментира телевизионният канал.

Над 30 % от българите вече имат зелен сертификат.

Според твърденията на „посредника“, излъчени от ЕРТ, срещу 300 евро и кратко посещение в София всеки може да се снабди с европейски ваксинационен сертификат.

Гръцките власти казват, че внимателно ще наблюдават ваксинираните гърци с постоянен адрес в Гърция, които представят сертификати от България и Румъния. Предвидени са сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с ваксинирането.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button