Галерия „Илия Бешков“ показва в Плевен за първи път изложба на фондация „Арете“

Художествената галерия „Илия Бешков“- Плевен показва за първи път изложба на фондация „Арете“, съобщи галеристът Иван Велчев.

Ще бъде представена премиерно за Плевен колекцията „Арес“, която съдържа оригинални артефакти от праисторическата епоха до късната античност, намерени в съвременните български земи. Експозицията е една от първите частни колекции в България, регламентирани и социализирани в съответствие със Закона за културното наследство от 2009 г. частен музей „Арете“, регистриран през 2014 г., поясни Иван Велчев.

Колекцията е разположена в пет равностойни части според теорията „Арете“, дефинирана от проф. Димитър Иванов. Този ценностно-тематичен подход на експониране се прилага за първи път в музеологията, но е перспективен с оглед образователната, възпитателната и развлекателната функция на Музея на бъдещето, смятат специалистите. Ценностната система „Арете“ е структурирана в пет тематични кръга: Вяра, Власт, Бран, Труд и Любов, и изразена чрез техните персонификации – Бог, Цар, Воин, Стопанин и Мъж, посочи галеристът.

Откриването ще бъде на 16 март от 16.00 ч. при спазване на противоепидемични мерки – ще присъстват само двама души от фондацията и журналисти. За посетители на галерията ще важи режим за дистанция и необходимите санитарни изисквания и мерки, поясни Велчев.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button