Математическа гимназия „Гео Милев“ празнува 60 години от своето основаване.

Математическа гимназия „Гео Милев“ – гр. Плевен, празнува 60 години от своето основаване през учебната 2021/2022 г.

Математическа гимназия „Гео Милев“ – Плевен е учебно заведение с богата история, която през годините претърпява редица промени, за да достигне до днешния си статут. Училището отваря врати, за да посрещне своите първи възпитаници през 1950 г. като Първо народно единно училище, от което по – късно се отделя гимназията. Помещава се в сграда на Мъжката гимназия, определено за опитно политехническо училище поради добрата материална база, която успява да създаде. През 1957 г. учебното заведение приема за патрон името на поета Гео Милев. Същата година училището е превърнато в техническа база за производствено обучение. През 1962 г. Единното училище официално е разделено на гимназия с 25 паралелки, и основно училище Коста Златарев.

От учебната 1971/1972 година, Гимназията е преобразувана в Математическа. В първите физико-математически паралелки са приети 111 ученици, след полагане на приемен изпит. През учебната 1981/1982г. е положено началото на профилирано обучение, като заедно с математическите паралелки е разкрита самостоятелна физическа паралелка по учебен план и програма на Националната природоматематическата гимназия в София. През 1990 г. МГ – Плевен се помещава в нова, голяма и модерна сграда, където е и до днес.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button