ГЕРБ искат да прехвърлят и здравната отговорност на ЦИК.

Според Закона за здравето отговорен трябва да е здравният министър

Възможни са колизии между Изборния кодекс, Закона за извънредното положение и Закона за здравето на предстоящия парламентарен вот, предупредиха депутати от БСП. Те настояват в пленарната зала на Народното събрание за отговори, сред които един от най-съществения е на въпроса: кой от трите закона ще се приложи в случай на противоречие?

„Имаме съгласие по темата, че на хората, които са карантинирани заради коронавируса следва да им се даде възможност да гласуват. Но така написан проектозаконът на ГЕРБ създава повече хаос, отколкото да реши проблема.“ Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от БСП Филип Попов относно предложенията за промени в Изборния кодекс.

Депутатът упрекна Министерски съвет за това, че за пореден път прехвърля отговорността на ЦИК, както вече направи за машинното гласуване. Попов припомни, че това прехвърляне стана причина председателят на ЦИК да подаде оставката.

„ЦИК не е здравен орган. Той не може да издава медицински протокол. Здравните власти и Министерство на здравеопазването са органите, които следва да издадат медицински протокол, а ЦИК да го предложи“, бе категоричен Попов по повод опита на ГЕРБ да вменят отговорността за здравните мерки на ЦИК.
Филип Попов поясни, че ГЕРБ пробват да възложат отговорност на ЦИК да реши и как да гласуват карантинираните – с подвижна избирателна кутия или в отделни секции. „Вие искате от ЦИК да донапишат закона. Знаете, че решенията на ЦИК могат да се обжалват пред съда. Едно такова решение няма да издържи в съда. Поставяте много тежки бомби в предстоящите избори.“, предупреди управляващите социалистът.

Вчера БСП внесе своите промени в Изборния кодекс – за изчистване на списъците от „мъртви души“ чрез активна регистрация и за видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. От ГЕРБ обаче се ангажираха след становище на ЦИК да подобряват този закон.

„Истината е, че с този закон вие не правите абсолютно нищо. Проблемите остават след него същите, каквито са били преди него. Не ни обвинявайте, че някого заблуждаваме – заблуждавате вие“. Това каза заместник-председателят на Парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков в пленарната зала на парламента.

„При колизия между Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и Изборния кодекс кой ще се приложи?“, попита социалистът.

Депутатът от БСП Тодор Байчев подчерта, че с предлагания законопроект се цели разтоварване от политическа отговорност на Министерски съвет и прехвърлянето й към ЦИК, въпреки че ЦИК иска изрично Министерски съвет да обезпечи изборния процес и да прецизира законодателните мерки.
Друго смущаващо, според социалиста е, че Законът за извънредното положение няма да бъде отменен преди 4-ти април – денят на изборите.

„На трето място има едно противоречие между Изборния кодекс и Закона за извънредното положение. В ИК се казва, че с подвижни избирателни кутии гласуват хора само с трайни увреждания, а в закона за извънредното положение това право имат хора, карантирани и болни от коронавирус. Това дава възможност и повод за обжалване на изборите и дори за тяхното касиране“, предупреди управляващите Байчев.

„Според Закона за здравето компетентният орган, който издава и приема правилата за гарантиране живота и здравето на избирателите, е здравният министър. Заради това няма как да натоварим ЦИК с тези несвойствени за дейността и функции“, заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Надя Клисурска.

По думите й е важно да бъдат включени карантинираните лица в списъците за гласуване с подвижна избирателна кутия и затова зададе въпроса: „Какво правим в случая, когато заразени и карантинирани лица бъдат заличени от списъците, защото РЗИ е установила, че нямат право да гласуват в нормалните секции?“

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button