GM продава Opel на Peugeot SA за €2.2 млрд

General Motors Co. обяви, че се е съгласила да продаде своето европейско бизнес поделение Opel за 2,2 млрд. евро на френската компания Peugeot SA.
Сделката стана, след като в продължение на почти двадесет години най-голямата автомобилна компания в САЩ така и не успя да излезе на печалба в Европа, съобщава БНР.

Френският конкурент Peugeot SA ще плати 1,3 млрд. евро за марките Opel и Vauxhall, като в същото време европейските финансови операции на General Motors ще бъдат придобити съвместно от Peugeot и от банката BNP Paribas за около 900 млрд. евро.

По този начин производителят на автомобили от марките Peugeot and Citroen ще се превърне в нов регионален гигант в автомобилния сектор, който ще се конкурира с германската компания Volkswagen.

Като част от сделката General Motors също така ще получи правото да закупи 4,2% от капитала на Peugeot. Тази опция може да бъде упражнена в рамките на пет години след датата на самата сделка, което означава, че американският автомобилен гигант няма да стане незабавно акционер в френската компания.

Отказът от марката Opel, чиито първи продажби на автомобили стартираха в края на 19-и век и към момента се продават около 1 млн. броя годишно в рамките на Европа, ще доведе до намаляване на общия обем на продажби на General Motors с 10%, обяви главният изпълнителен директор на компанията Мери Бара.

В същото време обаче, американската компания ще получи незабавен тласък на своите маржове на печалбата, тъй като нейното поделение Opel не успя да излезе на печалба от 1999-а година насам, губейки средно около един млрд. долара годишно.

Ние сме уверени, че с наша помощ марките Opel и Vauxhall ще излязат на печалба, заяви изпълнителният директор на Peugeot SA – Карлос Таварес.

Чрез тази придобивка съперникът на другата френска фирма Renault ще стане втората по големина европейска автомобилна компания с 16% пазарен дял след немската Volkswagen, която държи 24% от европейския пазар. След новината за сделката, акциите на Peugeot SA поскъпват с 3,7% в началото на днешната европейска търговия.

General Motors обеща да спази ангажиментите към британските служители

Британският премиер Тереза Мей е подчертала значимостта на марката Воксхол (Vauxhall) за Великобритания при срещата си с ръководителката на Дженерал мотърс (General Motors) Мери Бара, проведена преди американският автомобилостроител да обяви продажбата на европейските си подразделения, предаде Асошиейтед прес.

Мей и министърът на бизнеса Грег Кларк са се срещнали с Бара и ръководителя на Пе Ес А Пежо-Ситроен (PSA Peugeot-Citroen) Карлос Таварес, съобщи днес в изявление кабинетът на премиера. Шефката на Дженерал мотърс ясно е заявила, че Воксхол ще „признае и уважи всички споразумения, засягащи персонала“, посочват служителите на премиера.

Мей и Бара са изразили също така увереност, че сделката има потенциала да „засили марката Воксхол и да даде възможност за бъдещ растеж“.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button