Грозно е днес, на националния празник, да се делим на политически цветове, на партии и коалиции, заяви кметът на Плевен в импровизирано слово

Грозно е днес, на националния празник, да се делим на политически цветове, на партии и коалиции, няма място за русофилство и русофобство, за политически боричкания и спекулации. Това заяви днес кметът на Плевен Георг Спартански на импровизирано слово на площад „Възраждане“, пред храма-мавзолей „Свети Георги Победоносец“.

Пред събралото се множество той изрази уважение и признателност към загиналите за Свободата. На Трети март се роди България, подчерта Спартански. След това пред медиите той призна, че въпреки че не са били предвидени слова, заради противоепидемичната обстановка, е решил спонтанно да поздрави хората с празника, защото на площада без специална организация и сценарий са се събрали стотици, а може би хиляди граждани и гости на Плевен.

Официалният ритуал в Плевен започна точно в 12.00 ч. с тържествен камбанен звън от всички храмове. Представителна армейска рота бе поздравена от бриг. ген. Юлиян Радойски – началник на Плевенския гарнизон.

Под звуците на химна бе издигнат българският трибагреник, след което пред Вечния огън до мавзолея бяха поднесени венци и цветя на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и воини от Руската многонационална имперска армия и Румънската национална армия.

Празничният ден започна в Плевенската панорама, която отвори врати със свободен вход в 9.00 ч. Всички музеи в града днес работят без входни такси. Предвид противоепидемичната обстановка нямаше предвидени служба от свещеници и официални слова.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button