Скулптура на Хан Аспарух величествено изправи ръст в град Левски

Уникалната, двуметрова фигура на основателя на Стара Велика България  изваяна  от  Фани  Асенов  възхищава всеки имал удоволствието да я види в казанджийницата в Левски . Величествената скулптура на Хан Аспарух е  направена  от ясен и  тежи над 800 кг.

Фани за първи път работи с „ясен”, но това сякаш не е случайно. Ясенът  е почитан от древните народи/от Гърция до Скандинавските народи/ , като „дърво на война”, открива  интересния факт и това ,че с лекота в него съзира война-  Хан Аспарух. Преди да влезнат в битка войните са искали сила от ясена. Вярвали са ,че копията направени от ясен са най-силни, и който притежава такова копие е непобедим. „ Аз ли  намерих ясена , той ли мен ,но  направих контакт с него…”сподели  Фанко, както го наричат приятелите.

Като   дете казва  на родителите си, че ще стане скулптор. През годините не е опитвал, но започва работа  в чужбина и там има този шанс.

И тогава открива ,че за него това не е  работа , а нещо повече… медитация, състояние на твореца. „Когато работя, може да се каже ,че изключвам и е нещо невероятно…”, споделя скулпторът . Благодари сърдечно на хората ,които са му предоставили възможността да работи спокойно  , благодари  за  помощта  и  съдействието. Изправянето на дървото, за да започне работа, е било най-трудно,  а за това са помогнали много приятели.

Но , защо Хан Аспарух ? „През тази година се навършват 1340 години от създаването на българската държава.” – припомни Фанко и добави :„Живеем в такива времена, в които си мисля ,че трябва да погледнем назад и не само да пишем постолати във Фейсбук, колко се гордеем ,че сме българи , а да започнем да работим. Той е дошъл с шепа народ в размирни времена и е успял да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце…”

Величествената скулптура на Хан Аспарух, със съдействието на кмета на общината Любка Александрова, ще заеме своето почетно място в центъра на град Левски.

Авторът , Фани  Асенов  има още много идеи.  Решил е твърдо да се занимавам с това, защото му доставя невероятно удоволствие. Творческия  му дух и  талант   докосват  всеки имал удоволствието да види неговите творби.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Свързани статии

Back to top button