В Плевен честват храмовия празник на най-старата църква в града „Свети Николай“.

В Плевен честват храмовия празник на най-старата църква в града „Свети Николай“.  Тържествената литургия събра десетки миряни в храма.

Храмът „Свети Николай“ е на 186 години, притежава ценни икони, свързан е с исторически събития – в него на 10 декември 1877 година е отслужен първият молебен за Освобождението на Плевен.

По традиция се отслужва празнична литургия и се раздава за здраве рибен курбан, жито и питка. Участието на църковен хор в богослужението придава изключителна атмосфера, защото акустиката е уникална и с въздействаща звучност. За целта при строителството в стените и арките на храма са вградени 462 глинени гърнета, дарени от плевенски грънчар.

Тази църква е най-ценният възрожденски паметник на културата с национално значение в Плевен. Тя съхранява изключителни реликви от Тревненската и Самоковската школа, уникална колекция от икони и е най-прочуто място за исторически, културен и поклоннически туризъм в Плевен, много посещавано от туристи от България и света.

Хората от векове считат това място за свято. Според предания, още през 8 в. е имало параклис, съграден с дарения на търговци от Дубровник. Построеният по-късно храм е вкопан около 2 метра в земята, за да има нужната височина и въздействие с вътрешната си архитектура. Осветен е през 1834 г. Иконостасът е създаден от майстор Петър от Тревненската школа, а иконите са от Самоковската школа, изографисани от брата на Захари Зограф – Димитър. Камбаната е дарение на търговец от Финландия. С дарения преди няколко години са реставрирани външните стенописи.

В църквата са намирали убежище в трудни години светли личности като Софроний Врачански, Васил Левски. В храма е отслужен първият молебен по случай Освобождението на Плевен в присъствието на руския император Александър Втори.

В Светата обител гостуват държавни глави, прочути личности от България и чужбина.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button