ПП „Има такъв народ“ посочи за първи приоритет създаване на работещо правителство след изборите

Основната ни цел е съставянето на работещо правителство след изборите. Това заявиха днес в Пресклуба на БТА в Плевен от ПП „Има такъв народ“ /ИТН/, които откриха официално предизборната си кампания.

Сред участниците бяха Ива Митева, председател на 45-oто и 46-oто Народно събрание /НС/, проф. Андрей Чорбанов, Ивайло Вълчев, Мика Зайкова и водачът на листата на партията за 15 МИР – Плевен, Радостин Василев.

„За ИТН има невъзможни партньори за бъдещо правителство и това са ГЕРБ и ДПС“, подчерта Василев. Той добави, че съставянето на кабинет не трябва да е на принципа на мнозинство, което да е механичен сбор, а то да е обединено от общи идеи и политики.

Според водача на листата партиите, които ще съставят правителство, трябва да се обединят около проблемните сектори – енергетика, здравеопазване, образование и други. „Финансовата криза в България се отразява многократно по-силно, отколкото на всичките ни съседи и в цяла Европа, защото сме най-бедни“, подчерта Василев. ИТН вече е подготвила и 18 конкретни антикризисни мерки за устойчиво развитие на енергетиката и подпомагане на бизнеса и домакинствата.

Мика Зайкова коментира увеличаващите се цени на тока и нивото на доходите в страната като подчерта, че минималната работна заплата трябва да стане необлагаема. „България е най-енергоемката и ресурсноемката страна в ЕС, защото икономиката ни не е модернизирана“, категорична бе тя.

Ива Митева акцентира върху промените в правилника за работа на НС като например да се забрани ползване на телефони от депутатите в пленарна зала, да се правят доклади след командировки с цел споделяне на добри практики. Митева бе категорична, че трябва да се върне дебатът в парламента, както и да се създадат експертни съвети, където да се обсъждат промени в законите, „за да се спре практиката на надпревара за писане на закони“.

Проф. Чорбанов представи идеята си за тестване на голяма част от населението, за да се установи колко са преболедували COVID-19, или са ваксинирани и така да се знае какъв процент от хората са защитени.
Върху нуждата от промени в Закона за обществените поръчки акцентира Андрей Михайлов. Според него той трябва да е по-прозрачен и контролът да е по-голям, за да се ограничат злоупотребите. /ЕК/

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button