Историческа възстановка на спасяването на Троянския манастир

Историческа възстановка на спасяването на Троянския манастир през лятото на 1877 г. бе пресъздадена днес от представители на Национално дружество „Традиция“.

Във възстановката участваха над 80 души от клубовете в Троян, Априлци, Севлиево, Плевен, Ловеч и др.Организатор на събитието е НД „Традиция“ – регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци – Троян – Севлиево).

По идея на игумена на манастира Велички епископ Сионий, възстановката се реализира за втори път, пред вратите на светата обител.

Троянският манастир през 1877 г. е бил под опасност да бъде изгорен. По време на Руско-турската освободителна война руските войски, които заемат позиция около Плевен, изпращат отряд, който преминава през Ловеч и стига до Троян.

Възстановката показа пред десетки зрители самото сражение и спасяването на Троянския манастир от опожаряване.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Проверете също
Close
Back to top button