Откриха изложба, посветена на 149 години от гибелта на Васил Левски в Ловеч

В Ловеч откриха изложба, посветена на 149 години от гибелта на Васил Левски в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“

Като граждани нека да бъдем достойни за живота и делото на Васил Левски – с тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри на 16 февруари 2022 г.  изложба, посветена на посветена на 149 години от гибелта на Апостола.Корнелия Маринова

 

Тя призова повече млади хора да идват в залите на Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч. Кметът подчерта, че богатият фонд на галерията представя най-доброто, което съхранява и винаги се включва във важните събития със свой принос.

Експозицията бе представена от Галя Герганова, главен уредник в културната институция. Представени са 15 творби – живопис и графика. Освен портрети на Апостола има и живописни платна, представящи най-близките сподвижници и революционери. Сред тях са Христо Ботев, Тодор Кирков и баба Тонка.

Творбите са дело на художници като Златю Бояджиев, проф. Добри Добрев, проф. Александър Поплилов, Иван Пеевски, Лиляна Дичева, Стефан Янев и други. Силно впечатляват  четирите графики на Дечко Тодоров.

В центъра на изложбата е разположена мащабната картина „Христо Ботев“ на Златю Бояджиев. Авторите са се вдъхновявали както от архивни снимки, така и от описания на историци и писатели. Всички картини са от фонда на галерията.

Това е второто събитие от богатата програма на Община Ловеч с възпоменателни събития през текущата седмица. В понеделник бе открита изложба от творби на ловешки ученици в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“.

Програма на Община Ловеч с възпоменателни събития през текущата седмица

14-28 февруари 2022 г.

Изложба от творби на ловешки ученици, посветена на Апостола на свободата
– Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“

16 февруари 2022 г.

19:00 ч. Концерт-спектакъл на НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“ „През погледа на Левски“
– Драматичен театър Ловеч (Вход с билети)

18 февруари 2022 г.

10:00 ч. ОУ „Васил Левски“ – Възпоменателен концерт-спектакъл – гостува НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“
– Драматичен театър Ловеч

17:30 ч. Панихида за Апостола
– Храм „Успение Богородично“

18:00 ч. Поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски в Ловеч

19:00 ч. Концерт на квартет „Светоглас“ „Любимите песни на Апостола“
– Ловчанско читалище „Наука – 1870 г“

19 февруари 2022 г.

08:30 ч. Туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче, през местността Пази мост „По стъпките на Апостола“, организиран от ТД „Стратеш“
– Сборен пункт пред ХГ „Проф. Теофан Сокеров“

10:30 ч. Гражданско поклонение в историческата местност Пази мост

11:00 ч. Гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Къкринско ханче с участие на ученици от ОУ „Васил Левски“

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button