Изложбата „Луксът на XIX век“ ще бъде открита във Велико Търново

Изложбата „Луксът на XIX век“ ще бъде открита във Велико Търново. Експозицията ще покаже как са изглеждали домовете на заможните българи през XIX и началото на XX век, когато е започнало увлечението по европейската мода в облекло, външен вид и бит.
Основната част от изложбата е от експозицията „Дарени и спасени съкровища“ на Регионален исторически музей – Бургас.
Много от часовниците, сервизите, картините, огледалата, кутиите за бижута, скулптурите от бронз и порцелан в колекцията са задържани и конфискувани от митницата в Бургас, при два различни опита за нелегален трафик на културни ценности през територията на България, уточниха от музея.
„Френската колекция“, постъпила в музея през 1996 г., включва 13 настолни часовници, 32 вази, 11 свещници, абажури, полилеи, сребърни сервизи и част от будоар от края на XVIII и началото на XIX век.
През 1998 г. е задържана на митницата и постъпва в бургаския музей т.нар. „румънска колекция“ от предмети на декоративното и приложно изкуство, произведени в Австро-Унгарската империя и Италия, които са част от интериора на европейските домове от началото на ХХ век.
В експозицията са включени и предмети с висока художествена стойност от колекциите на русенския и великотърновския музей, както и на Художествената галерия „Борис Денев“
Изложбата ще бъде открита на 21 март от 17,30 часа в Изложбения комплекс „Рафаел Михайлов“.

Свързани статии

Back to top button