Как се обучава изборната администрация?

Утре е крайният срок, в който районните избирателни комисии могат да назначат секционните. Онлайн обучение в условията на коронавирус и по-високо заплащане – това е предвидено за изборната администрация, която ще работи на 4 април.

„Избори като всички останали. Просто човек трябва наистина да е по-отговорен“, каза Дарина Тодорова – председател на 17 РИК-Пловдив област.

На първа линия в изборния ден в условия на пандемия са членовете на секционни комисии. Затова от ЦИК решават: да им увеличат възнагражденията.

„По начало базисното заплащане увеличихме като допълнително даваме 15 лева за подреждане, 30 лева за тези, които ще донесат протокола, 20 лева за секциите, в които ще има машинно гласуване“, каза Таня Цанева – говорител на ЦИК.

Натоварената с най-много отговорности длъжност – на председател на секционна комисия, ще му донесе в изборния ден – 105 лева. По 95 ще получат неговия заместник и секретаря, а за членовете заплащането е 80 лева.

„Ако наистина това е стимул за хората – да, нека наистина да се привлекат хора, които ще свършат тази работа и най-вече качествено“, споделя Таня Дафчева, председател на СИК.

Секционните комисии бяха назначени по-рано, за да бъдат ваксинирани. Новото предизвикателство – обучението. В област Пловдив то е трудна задача – ако трябва да стане физически, на място.

„Това са 17 общини, разположени на много голяма територия“, каза Дарина Тодорова, председател на 17 РИК-Пловдив област.

Обучението в големи зали засега остава в миналото. И се мести в интернет.

„Разработени са материали, видеоклипове, ще има както за всички секционни избирателни комисии, така и за тези с машинно гласуване – специални онлайн обучения в реално време чрез платформа, която предоставя споделено пространство и могат да участват и обучители, и участници чрез видеоконферентни връзки“, обясни Таня Цанева – говорител на ЦИК.

„Смятам, че това не е проблем. Това е същото, аз съм учител, същото е като онлайн обучението в училищата. Щом като деца от първи до 12-и клас могат да се справят, защо пък не и възрастните да се обучат“, каза Таня Дафчева, председател на СИК.

Има предвидени и резерви в изборната администрация:

„Тъй като на евроизборите стигнахме точно до този парадокс, че нямаше кой да назначим в секциите в деня на изборите и секциите работеха с много ограничен състав“, каза Дарина Тодорова, председател на 17 РИК Пловдив област.

От ЦИК уверяват, че има и достатъчно резерви, в случай, че някой се откаже в деня на вота.

Автор:
bntnews.bg

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button