Как се отразява целодневната работа на компютър

Постоянните болки в гърба мъчат най-вече хората, които са системно обездвижение при целодневна работа на компютър. Дългото стоене в една поза, напрягането на мускулните групи и липсата на достатъчно физическа активност задълбочават проблема и понякога го превръщат в хроничен.

Модерните професии крият рискове за здравето и затова е необходимо да се отделя време за пълноценна почивка и раздвижване. Доброто здраве на опорно-двигателния апарат се нуждае от грижи за гърба, мускулатурата и добрия тонус.

Инверсната лежанка – начин за преодоляване болките в гърба

Инверсната лежанка е съвременен уред за лечебна гимнастика, с чиято помощ се преодоляват дискомфорта и неприятните усещания в гърба. Голямото му предимство пред останалите подобни спортни пособия е, че той се използва изключително лесно, а и е предназначен най-вече за тренировки в домашни условия.

Лежанката е гимнастическо средство за раздвижване, което вече има доказан ефект при преодоляване на болките, свързани с опорно-двигателния апарат. Тя може да се използва както с лечебна цел, така и за всекидневно спортуване и физическо натоварване, което да доведе до цялостно подобряване на тонуса.

Лежанката - уред за раздвижване

Самият уред не тежи повече от 30 кг. Той представлява стабилна конструкция, върху която има подвижна част. Тя е предназначена за лягане на трениращия и, след като се закрепва стабилно на нея, да може да се наклоня под определен ъгъл. Идеята е тялото да застане под 20, 40, 60 градуса или с главата надолу.

Доказано е, че инверсната терапия помага за преодоляване на напрежението в гръбнака и в мускулите. Единствено е необходимо да се стои до максимум 15 минути в определена поза и още след първите тренировки ще се почувства положителното въздействие върху организма.

Тайната на метода е в намаляване тежестта в гръбнака с помощта на собственото тяло, за да се преодолее земната гравитация. Този подход е познат от години, но сега е лесно приложим с помощта на иновативния уред за гимнастика.

Самата стоманена конструкция не заема много място, сглобява се изключително лесно и може да се тренира на лежанката по всяко време у дома. Така никой не е зависим от работното време и натовареността на спортните зали, съобразява се единствено със собствения си график и свободно време.

тренировка на лежанката по всяко време у дома

Още повече, че дори по-малко от 10 минути дневни тренировки с инверсната лежанка дават положителен резултат в първите дни. Затова много хора избират уреда за спортуване вкъщи и преодоляване на неприятните усещания в гърба и кръста.

Използващи лежанката споделят, че общото им състояние се подобрява, болките изчезват, тонизирани са и сънят им е по-спокоен. Причината е, че напрежението в гръбначния стълб води до затормозяване на цялото тяло и, когато то се преодолее, изчезват и съпътстващите проблеми. Инверсната лежанката трайно подобрява тонуса, гъвкавостта и здравината на торса.

Друго предимство на уреда е, че може да се използва ежедневно, без да е необходима някаква предварителна подготовка или следването на някакъв специален режим.

Върху лежанката могат да се изпълняват и още различни  упражнения. Към всеки уред има книжка с упътване и примерни варианти за тренировка.

Алтернативни методи срещу гръбначните болки

Освен редовните тренировки, преодоляването на хроничните постоянни болки в гърба следствие на продължителното стоене пред екрана изисква пълноценен начин на живот. Това означава ежедневният работен ритъм, свързан със статичност, да бъде заменен с редуване на друга активност. Т.е. целодневната работата на компютъра да се прекъсва от кратки, но чести периоди на   пълноценна почивка.

Двигателната активност плюс природосъобразния хранителен режим, са задължителни за добрия здравен статус. Положителни резултати дава балансираното трениране с инверсната лежанка и комбинирането с други лечебни гимнастики като йога и пилатес. Доказано полезни при проблеми с опорно-двигателния апарат са също така хранителните добавки, акупунктурата, физиотерапията и спа процедурите.

постоянни болки в гърба

Полезни и здравословни съвети, както и практически насоки за използването на инверсната лежанка  с набор от подходящи упражнения, ще откриете на сайта Лежанки.бг. 

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button