Какво е фулфилмънт и защо е важен за бизнеса

Всеки бизнес има своята основна група функции, които му позволяват да работи и да бъде печеливш. Те включват области като маркетинг, производство, фулфилмънт и други.

Но тази дума, фулфилмънт, какво всъщност означава? И колко е важна за основните функции на вашия бизнес?

Има много определения за фулфилмънт, но нека го обясним по възможно най-разбираемия начин. Това представлява целият процес по обслужване на поръчките в един електронен магазин. Този вид услуга е създадена, за да ви улесни и да помогне на бизнеса ви.

Характерно за фулфилмънт е, че процесите на планиране и организация трябва да са добре изпипани. Това ще помогне на вашия бизнес да продължи да привлича клиенти и да ги удовлетворява с продуктите си.

Процесът на изпълнение на поръчките се извършва в един или повече дистрибуторски центрове и обикновено включва управление на инвентара, управление на веригата за доставки, обработка на поръчки, контрол на качеството и поддръжка за клиенти, които трябва да докладват за проблеми или да извършват размяна или връщане на продукти.

Време е да разгледаме характерните процеси за фулфилмънт.

Получаване на инвентар

Стоките могат да идват от трета страна, друг фирмен отдел, фирмен склад или в различни форми от други външни или вътрешни източници.

Във всеки случай, входящият инвентар трябва да бъде преброен, проверен и инвентаризиран, за да се гарантира, че е получено правилното количество и качеството е приемливо. SKU или баркодовете на пристигащите продукти се използват в процесите на получаване и съхранение и за извличане на стоки от вътрешното хранилище по-късно.

Съхранение на инвентара

След като стоките бъдат получени в центъра за изпълнение, те се инвентаризират и/или незабавно се изплащат, или се изпращат на краткосрочно или дългосрочно съхранение. В идеалния случай артикулите се съхраняват достатъчно дълго, за да помогнат за организирането на подреденото разпределение на стоките за съществуващи продажби, вместо за съхраняване на продукти за бъдещи продажби.

Обработка на поръчка

Системата за управление на обработката на поръчки диктува дейностите по взимане и опаковане на продукти за всяка новополучена клиентска поръчка. На онлайн пазара софтуерът за управление на поръчки може да бъде интегриран с пазарската количка на уебсайт за електронна търговия.

Взимане

Отборен екип или автоматизирани складови роботи избират артикули от склада според инструкциите на опаковъчния лист. Той съдържа конкретна информация, като списък с артикули SKU, цветове на продуктите, размери, брой единици и местоположение в склада на дистрибуторския център.

Изпращане

Поръчката се изпраща до транспортен канал или транспортен възел, за да бъде изпратена до клиента. Изпращачите и превозвачите — независимо дали са товарни линии или авиокомпании определят разходите за таксуване на навлото според това, което е по-голямо: действителното тегло на пакета или неговото размерно тегло.

Доставка

Обичайно е маршрутите за доставка да включват повече от един превозвач. Има много причини за тези хибридни методи за доставка. Един често срещан пример е, че USPS доставя дори до отдалечени райони, където повечето други търговски превозвачи не го правят.

Ще ви е нужен правилно структуриран бизнес план, който очертава всички важни детайли – от разходи за съоръжения и технологии и планове за местоположение, до бизнес перспективи и прогнози за продажби и приблизителния капитал, който ще ви е необходим, за да започнете и да останете на върха. Очертайте целите си и направете подробни планове за стратегии за получаване, съхранение, обработка на поръчки и доставка. Изпълнете плана си и направете корекции, ако е необходимо, за да усъвършенствате и рационализирате бизнеса си и постоянно да подобрявате удовлетвореността на клиентите.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button