Какво представлява тибетската пееща купа?

Тибетска пееща купа е вид камбана, която вибрира и произвежда богат и дълбок тон. Известни също като пеещи купи или хималайски купи, тибетските пеещи купи насърчават релаксацията и предлагат мощни лечебни свойства.

Будистките монаси отдавна използват тибетска пееща купа, когато практикуват медитация. В допълнение, някои уелнес практикуващи (включително музикални терапевти, масажисти и йога терапевти) използват тибетски пеещи купи по време на лечението.

Традиционните купи първоначално са били изработени от различни метали, включително живак, олово, сребро, желязо, злато и мед.

През 70-те години на миналия век хората започнаха да внасят купите на Запад и по този начин станаха популярни през 90-те години на миналия век като допълнително и успешно лечение за редица заболявания. Счита се, че тибетските пеещи купи насърчават релаксацията, облекчават стреса и притежават лечебни ефекти. Възникнали в Далечния изток преди хиляди години, тези купи стават все по-популярни на Запад през последните няколко десетилетия.

Предполагаемите ползи от пеещите купи включват подобряване на съня, намаляване на депресията, облекчаване на болката и повишаване на имунитета. Въпреки че определено има много положителни ефекти, са необходими повече изследвания, за да се определи как и кога пеещите купи могат да бъдат използвани по най-добрия начин.

За тези, които не медитират редовно и все още не са намерили най-добрите инструменти, които да помогнат да успокоят ума си, пеещите купи могат да бъдат чудесно въведение, за да си дадете нещо конкретно, върху което да се съсредоточите, докато медитирате. Ограничено изследване, публикувано наскоро през 2016 година предполага, че използването на пеещи купи може да помогне за намаляване на тревожността и депресията и да успокои нервната система. Предполага се, че физическото напрежение може да бъде намалено при медитации с тибетските пеещи купи, особено за начинаещи.

Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определят по-добре холистичните ползи, свързани с използването на тибетска пееща купа, този инструмент вече е определен като безопасен и горещо препоръчван от практикуващите професионалисти.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button