Красимир Каракачанов в Плевен: Проблемът с кадрите за Българската армия започва да се решава

Проблемът с кадрите за Българската армия започва да се решава. Това заяви в Плевен на въпрос на БТА министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Преди четири години за едно място в армията имаше по-малко от един военнослужещ средно, уточни той. Сега за едно място се съревновават средно около четири човека, а има формирования, в които кандидатите са по 12-13-15 човека за едно място – това е пътят, подчерта министърът. Той посочи, че според него, когато се подобрява социалният пакет и се дава достойно възнаграждение на военнослужещите, военната професия става престижна. Когато извадиш армията пред обществото, а не да се вижда само по телевизията за Гергьовския парад, хората не само че виждат Българската армия, но и изявяват желание да бъдат част от нея, изтъкна министърът. Според него, ако се продължи с подобна политика, следващите 3-4 години може да се реши този проблем.

Още една възможност, която си дадохме, е със Закона за доброволната военна служба, припомни министър Каракачанов. „Много млади момчета и момичета могат да получат умения като военнослужещи, а тези от тях, които преценят, че това е тяхното призвание, могат да останат в армията като кадрови войници. И един ден – в следващите две-три години, да решим проблема с наборната военна служба – това генерално би решило проблема с кадрите, но и най-вече на резерва“, е убеден той.

„Наборната военна служба е нещо необходимо – би допринесло много за възпитанието на младите момчета и момичета. За последните три години Финландия, Норвегия и Швеция върнаха наборната военна служба. В Дания никога не бяха я премахвали. В Австрия увеличиха наборната военна служба от 9 на 12 месеца, гърците – също. Преди месец сърбите отново възстановиха наборната военна служба. Това е тенденцията“, подчерта министърът на отбраната.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button