Кметът на Плевен отказа да освети Мавзолеят „Св. Георги Победоносец“ с цветовете на украинския флаг

Кметът на Плевен Георг Спартански отказа да освети Мавзолеят „Св. Георги Победоносец“ с цветовете на украинския флаг. Представяме ви цялата му позиция от профила му във фейсбук:

ПО ПОВОД питания на граждани във фейсбук ще освети ли община Плевен в синьо-жълто, т.е. в цветовете на украинския национален флаг храм – мавзолей „Св.Георги Победоносец“ в центъра на Плевен , като кмет на града съм длъжен да заявя следното:

Храм-мавзолеят няма да бъде осветен нито сега , нито в бъдеще в национален флаг на ДРУГА държава , освен в цветовете на БЪЛГАРСКИЯ по няколко причини:

1.Това не е просто някаква обществена сграда, а именно МАВЗОЛЕЙ, в който се покоят костите на загинали за освобождението на Плевен и България войници и офицери.

Важно е да уточня,че костите са на воини от РАЗЛИЧНИ националности- има и руски, и украински, и други, достатъчно е да прочетете имената на паметните плочи.

Недопустимо е да делим костите на тези солдати -всички те се биха братски , рамо до рамо и загинаха геройски в името на една ОБЩА цел- освобождението на Плевен.

2.Мавзолеят е и действащ православен ХРАМ, недопустимо е религиозни сгради да се използват за политически цели.

3.Храмът – мавзолей „Св.Георги Победоносец“ е и СИМВОЛ на Плевен, това е ГЕРБЪТ на община Плевен.

Според мен е недопустимо националният герб на КОЯТО И ДА Е друга държава да оцветява сграда, която съхранява костите на загинали воини от различни националности, сграда, която е действащ религиозен храм и сграда ,която е символ и герб на Плевен.

Георг Спартански е кмет на Плевен от 2015 г. Член е на неправителствената организация Национално движение Русофили.

На местните избори през 2015 г. е издигнат за кандидат-кмет на община Плевен от местна коалиция, подкрепен от коалиция Реформаторски блок, партия ВМРО – Българско национално движение и др. Печели на втори тур срещу тогавашния кмет от ГЕРБ.

На местните избори през 2019 г. е издигнат за втори мандат като независим кандидат, подкрепен от СДС, БЗНС и коалицията Демократична България. Преизбран е на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button