Нова комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти по здравна каса заработи в Плевен

Нова комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти по здравна каса заработи в Плевен в болница „Сърце и мозък“, включително и за пациенти със сърдечна недостатъчност, съобщиха от лечебното заведение по повод националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“.

Оттам поясниха, че още докато са в болницата, болните се включват на терапия, която продължават у дома, без да прекъсват лечението си.

Доц. Яна Симова, началник на Отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и мозък“ – Плевен уточни, че глобалната цел на лекарите е да отложат развитието на сърдечната недостатъчност и да се намесят на ниво профилактика. Чрез лечението целта е да се подпомогне функцията на сърцето и да се подобри животът на болните. Предимство е и за пациентите и лекарите, че отскоро и в болница могат да се изписват медикаменти, които значително подобряват качеството на живота на заболелите, отбеляза доц. Симова.

В България със сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Плевен болните са над 11 000, а в Област Враца – 5800, се посочва в съобщението.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button