Край Плевен ще бъде изпълнен нов трансграничен проект за развитие на парк-музей „Гривица“

Край Плевен ще бъде изграден нов трансграничен проект за развитие на парк-музей „Гривица“. Това реши днес Общинският съвет в града, съобщиха от пресцентъра.

Идеята е да бъде създаден „Маршрут на паметта“. Той продължава трансграничното сътрудничество с община Турну Мъгуреле в Румъния като ще създаде условия за развитие на туризма в мемориален парк „Гривица“ и крепостта „Турну“. Партньорството на двете съседни общини предвижда разработване на туристически продукти и услуги, основани на историческото военно сътрудничество и военни традиции от древността до съвремието, превръщайки трансграничния район в привлекателна туристическа дестинация.

Проектът предвижда създаване на военно-етнографски комплекс. На територията на комплекса ще бъдат разположени съоръжения в три зони. Първата ще бъде до съществуващия мотел с входна арка, алеи от каменна настилка, реставрация на пътеките, актуализирано художествено осветление и парков дизайн.

Втората ще бъде в западната част на парка с пространствени композиции. Третата военно-тематична игрова зона ще бъде оформена като класически военен лагер от онова време. Ще има подвижна сцена, палатки „Спално помещение“, „Полева трапезария“, „Пейнтбол“ и игрище за пейнтбол, тренировъчна ивица.

Парк – музей „Гривица“ се намира западно от селото и е в списъка на архитектурните паметници на културата в Община Плевен. Румънският мавзолей и паркът са обявени за исторически паметник на културата с национално значение. През изминалите над 100 години от създаването са построени допълнително сгради, извършвани са и различни частични ремонти на отделни обекти.

Според данни на историците по време на Плевенската епопея през 1877 година са загинали, ранени или изчезнали 31 000 бойци от Руската имперска многонационална армия и над 4500 бойци от Румънската съюзническа армия.

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button