Лазарки от село Асеновци пяха и благославяха за здраве, любов и берекет

На   Лазаровден,  един от най- светлите християнски празници ,децата от лазарската група при НЧ „Съзнание 1894“ с. Асеновци се събраха, разпяха и тръгнаха да обикалят домовете ,съобщават от читалището.

След двегодишно прекъсване поради пандемичната обстановка, традицията е подновена.

Петранка Стефанова ,секретар на НЧ „Съзнание 1894“ с. Асеновци ни разказа за радостния празник  в селото: „Облечени в пъстри носии, с венчета на главите, малките лазарки сияеха от радост и наричаха за здраве и берекет, за любов и хармония в семействата. Те зарадваха всички, които отвориха вратите на своя дом и ги приеха гостоприемно. Лазарски песни, стихчета и наричания огласяха домовете на асеновчани. Стопаните пълнеха лазарските кошници с яйца, лакомства и парички.

След обиколката изморени, но щастливи, лазарките се прибраха по домовете си, носейки яйца и вкусни лакомства.

Пожелавам на всички, които изпълниха с радост и любов детските сърчица да са здрави и щастливи още дълги години, за да спазваме българските традиции и обичаи!“

 

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button