Левски отбеляза 144-та годишнина от Освобождението на България

Националният празник  в община Левски – израз на родолюбивия български дух и признателност за Свободата на България

С  възрожденски песни, днес  на 3-ти март , започна  честването на 144-та годишнина от Освобождението в град Левски.

Кметът на Община Левски, Любка Александрова , ученици , граждани изразиха своята почит и признателност за  подвига и саможертвата  на Васил Левски и Христо Ботев,  загиналите  за Отечеството във войните, Хан Аспарух и Кан Кубрат , с венци и цветя на паметниците и паметните плочи в град Левски.

В чест на Националния празник, кметът на Община Левски, Любка Александрова издигна  националния трибагреник пред Община Левски под звуците на  химна на Република България.

Тържественото честване на Националния празник започна с приветствие на кмета на общината Любка Александрова: „Скъпи съграждани,144 години вече живеем в свободна майка България…На З –ти март 1878г.в Сан Стефано е подписан мирния договор,който прекроява картата на балканите и ражда българската държава. Възражда се българската държавност, след 500 години беди  и страдания…  Ражда се романтичния идеал на десетки поколения българи, които в робските години са мечтали и са се борили да живеят гордо, като българи и дишат свободно…”каза г-жа Александрова и отбеляза ,че 3-ти март е символ на чутовната дързост на българите опълченци , готови да положат живота си за свободата на България, символ на жертвоготовната братска любов на хилядите руси оставили костите си по бойните светини на руско-турската война при Плевен , Шипка и Шейново…,на почит и вечна благодарност на хилядите герои дали живота си за свободата на България.

Тържественият  концерт с участието на изпълнители  на стихове и песни от НЧ„Георги Парцалев-1901“, ученици от ОУ „Максим Горки“ и СУ „Крум Попов“припомни драматични исторически събития, изрази дълбоката признателност и обич към родината, към свободна България.Българско хоро събра всички на площада.

Внушителен днес беше и Националния  празник  в село Козар Белене. Кметство с.Козар Белене и НЧ”Надежда1902”за пореден път  събраха на площада мало и голямо. Отец Георги Калчев отслужи празнична литургия и молебен за здраве, благоденствие и вечна памет.

Празничната програма започна с изпълнения на обичани български стихове и песни и прерасна във възстановка на момент от живота на легендарния закрилник на народа –Филип Тотю,със специалното участие на сдружение „Традиция”гр.Ловеч.

Българското знаме и българско хоро събра всички  на площада в село Козар Белене .

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button