На 22 май се проведе Маратона на приятелството в Плевен

Близо 600 души бягаха с кауза на Маратон на приятелството в Плевен

На 22 май се проведе осмото издание на Маратона на приятелството в Плевен. Събитието привлече общо 582 участника в изключително широк възрастов диапазон – от бебета в колички до 85-годишен маратонец. Те бяха представители на общо  десет държави – Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка и, разбира се, България. Всички те спортуваха обединени от обща кауза под мотото „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“.

Осмото издание на маратона беше открито с приветствие от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, който, заедно със семейството си, беше и един от доброволците на събитието.

Ивайло Вълев от Плевен спечели осмото издание на Маратон на приятелството в класическата дистанция 42,195 километра. Той финишира с време 2 часа 37 мин. и 23 сек. След него се наредиха Живко Желязков с време 3 часа 17 мин. и 16 сек, трети е Станимир Статев с 3 часа 24 мин. и 52 сек. В тази дистанция взеха участие 37 атлети.

При жените най-бърза е Теодора Петкова, успяла да пробяга дистанцията за 3 часа 17 мин. и 33 сек. На второ място се класира Борислава Видева с време 3 часа 24 мин. и 51 сек, трета е Виктория Николова с 3 часа 34 мин. и 19 сек.

В полумаратона при мъжете най-бърз е испанецът Хуан Пабло Руиз с време 1 час 20 мин. и 13 сек. При жените на първо място е Мария Михайлова, пробягала дистанцията от 21.1 км за 1 час 39 мин. и 25 сек.

В дистанцията на 10.5 км най-бърз при мъжете е Ангел Ангелов с време 38 мин. и 21 сек., а при жените – Ния Йотова с време 44 мин. и 21 сек.  При щафетната дисциплина победители са Иво и Валентин Илиеви, постигнали време от 1 час 25 мин. и 52 сек.

Специални награди бяха връчени на ветераните маратонци Бойко Златанов, Малина Иванова и Васил Грозев.

Общо 582 атлети в различните дисциплини и дистанции се включиха събитието в Плевен днес. Тази година имаше бегачи от Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, България, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка. Организаторите отичат рекорден брой деца, които се включиха в Fun Run Kids –  284.

Освен привлечените дарения в помощ на децата с интелектуални затруднения, събитието показа, че може да се помага и по много други начини. То остана в историята като изданието, привлякло най-много доброволци, сред които бяха вицепремиер, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, дипломати, ученици, пенсионери и много други хора от Плевен, страната и чужбина.

Осмият маратон в Плевен беше организиран от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”, „Айс-Оупън“,  Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СКЛА Феникс, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Източник:
plevenmarathon.com
Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!
Back to top button