Медицинският университет в Плевен прие нови правила за балообразуване

Медицинският университет в Плевен прие нови правила за балообразуване на зрелостниците за кандидатстудентската кампания – 2022, съобщиха от висшето училище.

Актуализиран е Правилникът за прием на студенти през академичната 2022/2023 година на заседание на Академичния съвет, включващ новите правила за балообразуване. Това се отнася за кандидатите за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, както и за бакалавърските специалности.

Състезателният бал за „Медицина“ и „Фармация“ ще се образува като сбор от оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература от дипломата за средно образование и утроените оценки от конкурсните работи по биология и химия. При наличие в дипломата на завършилите преди 2008 г. на оценки по български език и литература от зрелостен изпит и средна оценка от курса на обучение, балообразуваща е оценката от зрелостния изпит. Максималният състезателен бал е 42,00 единици. В класирането няма да участват кандидат студенти с бал по-нисък от 24,00 единици.

Състезателният бал на кандидат студентите за бакалавърските специалности, завършили средно образование след 2008 г., също ще се образува по нов начин.

На сайта на университета са публикувани актуализираните програми за конкурсните изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“, съобразени с изучавания в средните училища учебен материал, със задължително включени теми от профилираната подготовка. През ноември предстои публикуване на пълна и актуална информация за Кандидатстудентска кампания – 2022 в раздел „Прием 2022“.

Новините на Плевен Нюз - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно следвайте ни и в Twitter, Youtube. Последвайте ни и в Google Новини! Изпращайте снимки и информация на plevennewss@gmail.com по всяко време на денонощието!

Глория Георгиева

Глория Георгиева – главен редактор на сайта „Плевен Нюз“ и фотограф на медията
Back to top button